Annonse

Annonse

00:00 - 08. desember 2017

Kjellerhendelser

Klubben var et sted for forbrødring, og et sted der brutal, seksuell vold ble utøvet mot kvinner, skriver Helena Boberg.

Det har alltid hvilt et skandaløst skimmer over Klubben. Dekadansen utgjorde en skjult basstone i den tette atmosfæren som kunne oppstå når kammermusikere i verdensklasse, skarpe hjerner fra de skrivende, tenkende sjiktene og utøvere fra andre kunstområder kom sammen i de nå velkjente kjellerlokalene i Sigtunagatan.

Mannen som skapte og drev scenen, den såkalte Kulturprofilen, hadde et kontaktnett som få andre. Han visste hvilke tråder han skulle trekke i for å samle begavede mennesker og få dem til å skinne foran et dedikert publikum, ofte bestående av kunstutøvere og middelaldrende mennesker fra de høyere samfunnsklasser.

Scenerommet besto av noen tepper lagt rett på steingulvet. Et flygel i brunt tre i midten. De besøkendes kropper varmet opp den rå kjellerluften, de satt på rad og rekke på svarte stoler mellom hvitkalkede søyler. Rundt omkring hørte man vann sildre gjennom de mange rørene i taket. Iblant drysset en neve murpuss ned på gulvet midt under en fremføring av Hölderlin eller Proust.

Lese mer?

UKEPASS
59,-
per utgave
Inkluderer også tilgang til arkiv og eAvis.
Årets ukesavis! European Newspaper Award
ABONNEMENT
Fra 170,-
per måned
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Inkluderer eAvis og tilgang til hele arkivet med over 50 000 artikler.

Annonse