00:00 - 15. desember 2017

Aslak Bonde om Venstre i regjering

Høyre og Frp har mye å tape på å slippe Venstre inn i regjering. Gevinsten er om KrF følger etter, skriver Aslak Bonde.

Venstres landsstyre og stortingsgruppe tok en historisk viktig beslutning sist lørdag. Nå skal de i regjering med partiet som i 30 år har vært en hovedfiende i politikken, samtidig som sentrumsposisjonen definitivt er gravlagt. Venstre er nå et liberalt parti solid plassert på høyre side av den politiske skillelinjen.

Teoretisk sett er det en posisjon som kan ta slutt allerede om en drøy måned. Det kan hende at forhandlingene mellom Frp, Høyre og Venstre om en ny regjeringsplattform havarerer, eller at resultatet blir så dårlig for enten Frp eller Venstre at et av de to partiene sier nei til samarbeid. Sannsynligheten for et slikt sammenbrudd er liten. De tre partiene kjenner hverandre godt. Det har i ukevis vært systematiske sonderinger der de tre partiledelsene har kunnet danne seg et bilde av både hva man kan få til sammen og – ikke minst – hva man ikke kan få til. En del av det man har snakket om i sonderingene, er allerede skrevet ned.

Alt tyder på at vi får en Solberg II-regjering bestående av tre partier en gang i januar. Med et nærsynt blikk på politikken er den kommende regjeringsdannelsen uforklarlig. Erna Solberg får nå en regjering med et langt større indre sprik enn hun har hatt. De interne forhandlingene om regjeringens politikk blir tøffere og mer tidkrevende enn før. Det blir også enda vanskeligere å gi regjeringen en tydelig politisk profil.

Annonse