00:00 - 08. desember 2017

Freden sporer av

Ett år etter fredsprisen til president Juan Manuel Santos er en sentral del av landets fredsavtale i ferd med å bli ødelagt.

Nytt parti: Farc er omformet fra gerilja til partiet «Allmenn alternativ revolusjonær styrke», men fortsatt med forkortelsen Farc. Her feires partidannelsen i Bogotá. Foto: Raul Arboleda/AFP/NTB Scanpix

«Fredens sol skinner på Colombias himler.» Slik avsluttet president Juan Manuel Santos sin tale under nobelseremonien i Oslo rådhus i fjor. På jakkeslaget lyste en fredsdue som hans kone hadde gitt ham seks år tidligere, da han innledet hemmelige forhandlinger med geriljagruppen Farc. Nå sto Santos der som selveste fredsduen, som vinner av Nobels fredspris. Fredsavtalen i Colombia ga håp i en verden der mørke skyer samlet seg i horisonten fra alle himmelretninger.

Ett år senere står det ikke så bra til. Nok en gang bekreftes det fredsforskere har slått fast for lengst: Den vanskeligste delen av en fredsprosess er ikke forhandlingene, men perioden etter at en avtale er inngått og den skal settes ut i livet. Nå er Colombia-avtalen så truet at FNs sikkerhetsråd i forrige uke advarte partene: De må «styrke innsatsen for å fremskynde fremskrittene i gjennomføringen de nærmeste ukene og månedene», formante Sikkerhetsrådet den 30. november.

Samme dag var fredsavtalens viktigste punkt, rettsoppgjøret, oppe til behandling i kongressen i hovedstaden Bogotá. Etter ti måneders trenering vedtok de folkevalgte endelig rammevilkårene for hvordan Colombia skal ta et oppgjør med 52 års krig, som førte til fem millioner flyktninger og 220 000 drepte. Men politikerne, sammen med landets grunnlovsråd, har vannet ut fredsavtalen kraftig.

Annonse

«Høsten 1993 så den nyslåtte sjefredaktør og aviseier Truls Lie og en liten håndfull medarbeidere den første utgaven av den gjenoppstandne kultur- og kommentaravisen Morgenbladet…»