00:00 - 15. desember 2017

Et gufs fra kolonitiden

Innen nyttår skal Venezuela og Guyana løse en flere hundre år gammel grensekonflikt de færreste har hørt om.

Uløst: Venezuela gjør krav på hele to tredjedeler av nabolandet Guyanas land-territorium, og kontinentalsokkelen utenfor, hvor det er funnet olje. Grafikk: Morgenbladet

I mai 2015 kunngjorde det amerikanske oljeselskapet Exxon Mobil at det hadde funnet olje utenfor kysten av Guyana i Det karibiske hav. Flere og større funn ble gjort, de skapte forventninger om hardt tiltrengte inntekter til Sør-Amerikas fattigste land. Men oljefunnene vekket også den store naboen i vest, Venezuela. Der fornyet president Nicolás Maduro kravet om at hele to tredjedeler av Guyana, med kontinentalsokkelen utenfor, tilhører Venezuela.

«Guyana bærer en ape på ryggen. Den apen er den utålelige byrden av et undertrykkende og avskyelig krav på våre land- og sjøområder», svarte Guyanas president David Granger. Nyttårsaften går fristen ut for å finne en forhandlet løsning, langt på overtid. 

– Regjeringen i Venezuela er en katastrofe, den har bare dyttet problemet foran seg. Uansett hva den nå gjør, vil den måtte betale en høy pris, sier Sadio Garavini, tidligere ambassadør for Venezuela i Guyana.

Annonse