00:00 - 22. desember 2017

Brennevinsslaget i Lofoten

Digermulen, mellom 1890 og 1900. Foto: NTB Scanpix

Det var en slengbemerkning fra en nordlending på pub, under en passiar om fiskerkulturen på Vestfjorden i gamle dager: «…, og så, under brennevinsslaget på Lofoten, så tok han og … ». Dette hørtes interessant ut. Var det et ekte slag? Slåsskamp? Krig?  En plan tok form: Lage en storstilt historisk artikkel om brennevinsslaget, finne ut alt, og skrive det elegant, med en uuttalt parallell til Per Sandberg, lakselusa og kongekrabben. Men vi glemte det, og må i stedet henvise til Kabelvågavisa: «24. mars 1894 var det store brennevinsslaget i Stamsund. Det hele startet i rorbua til en lyngsværing som var læstadianer. Bakgrunnen var all den smughandelen og misbruket som foregikk rundt omkring i værene. Lyngsværingen ønsket å få slutt på dette uvesenet, og etter hvert fikk han mange med seg. Ut på ettermiddagen var nesten alle fiskerne i Stamsund samlet for å ‘rensk opp i di der syndhusan’. De angrep brennevinssjappene, slo inn dører og vinduer og tømte ut alle ‘spirituøse’ drikker. En av smughandlerne skjøt med hagle i menneskemengden, og fire ble såret. Det var bortimot et par tusen mann til stede, og av disse var over tusen aktive.»

Du har nå lest en gratis smakebit fra Morgenbladet. Vil du ha mer godt lesestoff? Vi har inntil 50 prosent rabatt for nye abonnenter. Bli abonnent
Annonse