00:00 - 22. desember 2017

Aslak Bonde om Metoo-kampanjen og Trond Giske

Nå er det krig i Arbeiderpartiet, skriver Aslak Bonde.

Arbeiderpartiets leder står overfor en krise utenom det vanlige. De interne maktkampene, som bare for noen dager siden så håndterlige ut, tiltok kraftig i intensitet onsdag kveld – med sentrale Oslo-politikere som på en litt fordekt måte utfordret partisekretær Kjersti Stenseng og lederen for kvinnenettverket, Anniken Huitfeldt. Samtidig kom det inn nye varsler mot nestleder Trond Giske. Partileder Jonas Gahr Støre måtte mer eller mindre alene forholde seg til et av de aller vanskeligste, men samtidig viktigste, temaene i Metoo – nemlig vurdere hva som er upassende adferd for en maktperson, og hvordan man skal forholde seg til at det som før var akseptabel oppførsel ikke lenger er det.

Inntil onsdag ettermiddag var de offentlig kjente faktaene i saken relativt få. Dagens Næringsliv hadde skrevet om tre varsler mot Trond Giske. VG ga flere opplysninger om den ene av disse sakene – en sak som i 2011 ble oppfattet som såpass alvorlig at daværende partisekretær Raymond Johansen kalte inn Trond Giske til et eget møte, men som i dag blir nedtonet av den berørte kvinnen. Hun sier nå at det er VG som krenker henne fordi de definerer hennes historie annerledes enn hun selv gjør.

Onsdag kveld skrev imidlertid Dagens Næringsliv at saken hadde fått flere nye omdreininger. Det var kommet inn «minst fire» nye varsler, noen av dem fra kvinner som har sentrale roller i partiet. Hva varslene dreier seg om er foreløpig ukjent.

Annonse