Annonse
14:33 - 17. november 2017

Barneombudet: – Flyktningbarn diskrimineres

Norske barn følges opp av barnevernet. En 15 år gammel foreldreløs flyktning, som skal bo i Norge resten av livet, kan havne alene på hybel. Diskriminering, mener barneombudet.

Alene: To år etter at «Mahad» kom til Norge skal 16-åringen nå bo alene på hybel.
Annonse

Når mobilen plinger, blir 16-åringen litt anspent. Som tenåringer flest lurer han på hvilken av de ørten appene som har gitt et varsel. Han ønsker å være respektfull overfor gjestene, og venter, men til slutt tar nysgjerrigheten over og mobilen sjekkes. Afghanske «Mahad» kom til Norge uten foreldre høsten 2015, da var han 14 år. Han forteller om en vanskelig vandring gjennom store deler av Europa.

– Da jeg kom til Norge, hadde jeg så vondt i den ene foten at jeg ikke klarte å gå, sier han. 

Mahad og vergen føler han har vært heldig (vergen ønsker at gutten skal være anonym fordi han er alene i Norge). Etter tre måneder fikk han permanent opphold. Siden juni i fjor har han bodd i et bofellesskap med flere andre ungdommer, der voksne har passet på døgnet rundt. Det legges nå ned. To år etter at Mahad kom til landet, starter han nå livet som voksen – 16 år gammel og alene i en sokkelleilighet.

Annonse