00:00 - 05. januar 2018

Sullivans ark

Kan et utdødd neshorn gjenoppstå på Oslo universitetssykehus?

Vi har funnet frem til et rom som kan ligne et lager for grovt laboratorieutstyr et sted i gangene på Domus Medica, like ved Oslo universitetssykehus. Der står Gareth Sullivan inne i en hvit sky og smiler. Han skrur lokket på tanken med flytende nitrogen helt av, og løfter varsomt en smal, avlang kasse opp i luften. Kald damp fyller rommet.

I høst omtalte Morgenbladet den amerikanske genforskeren og syntetiske biologen George Church, som blant annet arbeider med å gjenskape istidens mammut ved hjelp av siste skrik innen bioteknologi. Det vi ikke skrev da, var at noen av dem som nå hjelper Church med dette prosjektet, holder til ved Oslo universitetssykehus, og at de også har sine egne planer. Her bygger man nemlig opp en egen samling stamceller fra truede dyrearter, med ønske om å bruke disse til å hjelpe bestandene å overleve. Kanskje, det håper de i hvert fall, kan de også bringe enkelte allerede utryddede arter tilbake til livet. Først i køen: Diceros bicornis longipes – det vestafrikanske svarte neshornet.

Fra Dolly til UiO. Gareth Sullivan kom til Norge fra Skottland i 2011. I hjemlandet hadde han blant annet jobbet sammen med professor Ian Wilmut, som ble verdensberømt da han klonet sauen Dolly i 1996. Sullivan, som er en internasjonalt anerkjent ekspert på stamceller, er i dag forsker i regenerativ medisin ved Universitetet i Oslo og Oslo universitetssykehus, og tilknyttet Nasjonalt senter for stamcelleforskning. Her på Domus Medica har han sitt eget laboratorium som fokuserer på å lage nye, kunstige organer, særlig lever. En dag vil kanskje bukspyttkjertelcellene som dyrkes her, hjelpe folk med diabetes. Nå spiller han også en sentral rolle som visedirektør i splitter nye Hybrid Technology Hub, et senter for fremragende forskning som skal lage «organer på kretskort» (organ on a chip) til bruk i testing av nye medisiner.

Annonse