00:00 - 24. november 2017

Sandberg: FHF har «potensial for forbedringer»

Fiskeriministeren vil gjøre konkurranseutsetting til hovedregel i FHF, opplyste han til Stortinget onsdag. Også MDG tar opp lakseforskningen i Stortinget.

Fiskeriminister Per Sandberg vurderer å gjøre FHF om til et statlig aksjeselskap. Arkivfoto: Siv Dolmen

Aps næringspolitiske talsmann, Terje Aasland, stilte sist uke et skriftlig spørsmål i Stortinget til fiskeriminister Per Sandberg om det kunne «gis en garanti for at FHF i dag har en ryddig tilnærming til sin samfunnsoppgave». 

Onsdag kom svaret fra Sandberg. Han mente FHF «fungerer bra i forhold til sitt hovedformål», og at det er gjort endringer for å rette opp svakheter i systemet. Han mente at det var «en gunstig utvikling i FHF, men det er fortsatt potensial for forbedringer». Sandberg nevnte at «det er uklarheter knyttet til organisasjonsformen, og departementet har på bakgrunn av det gjennomført en vurdering av FHFs tilknytningsform». Departementet vurderer nå å gjøre FHF om til et statlig aksjeselskap, og Sandberg skrev at «i forbindelse med en omdanning vil departementet også vurdere og oppdatere øvrige rammer og regelverk rundt FHFs virksomhet». Sandberg påpekte at «departementet vil i styringsdialogen understreke at konkurranseutsetting skal være hovedregelen ved tildeling av FHFs midler. Transparente, ryddige og gode rutiner ved tildeling av FHFs midler vil bli vektlagt».

Les også: FHF ga feil tall til departementet.

Miljøpartiet De Grønne (MDG) opplyste denne uken at de vil fremme et verbalforslag i Stortinget 11. desember i forbindelse med debatten om næringskomiteens budsjettinnstilling. Forslaget vil lyde: «Stortinget ber regjeringen få gjennomført en uavhengig vurdering, samt foreslå tiltak, som sikrer at forskning om oppdrett og akvakultur i Norge holder et høyt faglig nivå og følger etablerte standarder for uavhengig og troverdig forskning.»

Du har nå lest en gratis smakebit fra Morgenbladet. Vil du ha mer godt lesestoff? Les Morgenbladet digitalt i 10 uker for 10 kr. Bli abonnent
Annonse