Annonse
00:00 - 24. november 2017

Sten Inge Jørgensen om Merkel i vansker

Plutselig ble tysk politikk spennende igjen, skriver Sten Inge Jørgensen.

Annonse

Forsøket på å bygge en bred sentrum-høyre-koalisjon under ledelse av Angela Merkel har brutt sammen. De liberale fridemokratene (FDP) avbrøt forhandlingene sist søndag, med budskapet om at det var bedre å ikke regjere, enn å regjere dårlig. Spesielt avstanden til De grønne skal ha vært for stor for de liberale.

Alle som har fulgt forhandlingene, vet imidlertid at De grønne har gitt mange innrømmelser. Det spekuleres derfor i at FDP og partisjef Christian Lindtner egentlig ikke ønsket å gå inn i denne koalisjonen i utgangspunktet, og bare forhandlet for syns skyld. Forrige gang FDP regjerte sammen med Merkel, tapte de så mye oppslutning at de ikke kom over sperregrensen ved valget i 2013. Et like tøft møte med velgerne ventet sosialdemokratene (SPD), da de overtok koalisjonsstafettpinnen og havnet helt ned på 20 prosent i valget i september i år. Det kan se ut til at det er et hasardspill å være juniorpartner til den ruvende forbundskansleren.

Det vi vet fra forhandlingene, er at partiene kom nærmere hverandre på omtrent alle de mest kontroversielle sakene. Startskuddet kom da CSU – det bayerske søsterpartiet til Merkels CDU – fikk medhold i at Tyskland skal ta sikte på å ha en tilstrømning av flyktninger og asylsøkere som ikke overstiger 200 000 mennesker i året. Merk ordvalget: De fikk ikke gjennomslag for at 200 000 skal være en klart definert øvre grense, siden CDU insisterer på at asylretten er hellig og ukvantifiserbar. Både FDP og De grønne kunne akseptere en slik fleksibel ramme, men De grønne gikk lenger og ønsket også garantier for at de flyktningene som allerede er kommet, skal få familiegjenforeninger. Overraskende nok var det de liberale i FDP, og ikke CSU, som reagerte hardest på De grønnes krav. 

ALLEREDE ABONNENT?
Fra 189 kr på første termin
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse