Annonse
00:00 - 24. november 2017

Noen sniker i køen!

Tea Party bevegelsen er mer enn en politisk gruppering, den er en kultur. Sentralt i fortellingen om det polariserte USA, er en kømetafor.

Paradokset: Oppslutningen om Tea Party-bevegelsen blant hvite amerikanere i sørstatene og Midtvesten, er blitt omtalt som «det store paradokset». Her fra et tes Party-møte i Washington. 
Annonse

Noen som husker Tea Party-bevegelsen? Denne løst sammensatte gruppen av foreninger langt til høyre i det amerikanske politiske landskapet, ble etablert i kjølvannet av at Barack Obama ble innsatt som USAs president i januar 2009. Tea Party-bevegelsens kjernesaker er motstand mot alt som minner om en aktiv stat: De er mot skatter og avgifter, mot offentlig helseforsikring, mot foreldrepermisjoner. I tillegg er de mot selvbestemt abort og likekjønnet ekteskap, de vil få slutt på affirmative action, de vil deportere udokumenterte innvandrere – og hindre nye i å komme til landet. Rundt 350.000 amerikanere er i dag aktive medlemmer i bevegelsen, men rundt 20 prosent av befolkningen – 45 millioner – uttrykker sin støtte.

Oppslutningen om Tea Party-bevegelsen blant hvite amerikanere i sørstatene og Midtvesten, er blitt omtalt som ‘det store paradokset’ i amerikansk politikk: Hvordan kan det ha seg at amerikanere som bor i stater der fattigdommen er mest utbredt, helseproblemene størst, arbeidsledigheten høyest og forurensningen fra industrien mest omfattende, stemmer imot sin økonomiske egeninteresse og en politikk som ønsker å gjøre noe med disse problemene?

En av nestorene i amerikansk sosiologi, Berkeley-professoren Arlie Russell Hochschild, reiste i 2010 på et fem års langt feltarbeid i Louisiana for å finne et svar på dette spørsmålet. Hun intervjuet lederskikkelser i Tea Party-bevegelsen og vanlige folk som sympatiserte med deres synspunkter. Målet var å overstige veggen av manglende empati som skiller amerikanere fra hverandre i det polariserte USA. Resultatet av prosjektet ble boken Strangers in Their Own Land: Anger and Mourning On the American Right, publisert i fjor høst – etter mitt syn er dette den beste analysen av bakgrunnen for Trumps valgseier.

Lese mer?

— Prøv Morgenbladet —
Det er
ettertanken
som teller
Inntil 30% rabatt
Bestill her
Annonse

Les om hvordan vi behandler dine personopplysninger

Vi anbefaler deg å lese personvernerklæringen og sette deg inn i hvordan vi behandler dine opplysninger. Den vil gi deg bedre oversikt over og kontroll på hva som brukes og lagres av dine persondata. Du finner all informasjon her.

Mer fra Aktuelt