Annonse
00:00 - 17. november 2017

Når Polen viser vei

Den nasjonalistiske massemønstringen i Polen viser hva som kan skje når grensene mellom ekstremisme og etablert politikk viskes ut.

Gatemakt: Høyreekstreme nasjonalister i Warsawas gater sist lørdag. Rundt 60 000 mennesker møtte opp på den polske frigjøringsdagen, langt ifra alle var ekstreme. Foto: Jaap Arriens / NurPhoto / Getty Images
Annonse

For et par uker siden stanset italienske myndigheter et forsøk på å tromme sammen til en «marsj mot Roma», til minne om Mussolinis maktovertakelse i 1922. Det nyfascistiske partiet Forza Nuova, som sto bak initiativet, måtte utsette og flytte arrangementet, som ble en betydelig mindre affære enn deltagerne hadde håpet på. Kanskje var det derfor partiets leder Roberto Fiore virket ekstra ivrig da han, som en av en håndfull utenlandske inviterte, fikk tale til 60 000 tilhørere i Warszawa forrige helg. I Roma var det fedrelandet Italia han hyllet. I Warszawa løftet Fiore frem Polen som lysende eksempel for resten av Europa i en tale som ble simultanoversatt, så nasjonalister i flere land skulle få glede av den.

I et intervju med en vennlig innstilt ytre høyre-nettavis i Italia et par dager senere, utdypet Fiore hvorfor markeringen i Polen var så viktig. Den viser at man kan vinne i politikken ved å holde frem tre grunnverdier, en slags treenighet, ifølge Fiore: «Gud, fedrelandet, familien». Fiores parti har i mange år hatt god kontakt med ytterliggående polske nasjonalistiske bevegelser, men når Forza Nuova-lederen snakker om forrige helgs demonstrasjon, er det enigheten med regjeringens linje han vektlegger. Det er offisiell polsk politikk som hylles, ikke samarbeidet med grupperinger i ytterkantene av det politiske livet i Polen.

Allerede abonnent?
Fra
189 kroner
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning.
Du får alt stoffet som er i papiravisen,
eksklusive nettsaker, eAvis
og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse