Annonse
00:00 - 08. desember 2017

Med hjertet i Raqqas ruiner

– Kroppen min er i Norge, men hjertet mitt er i Syria, sier Mohammed (24). IS er jaget ut av hjembyen Raqqa, men for ham og kameratene er det ingenting å reise hjem til.

Raust måltid: I Nasr og Mohammeds leilighet i Sandviken tilberedes lunsj på syrisk vis, og den inntas på gulvet med fingrene. I den store formen i midten er det foul, en nydelig rett laget av kikerter, olje, yoghurt, tomater og hvitløk. Katinka Hustad
Annonse

Regnet siler ned i Bergen en mørk fredagsmorgen i november. På Nygård skole midt i byen myldrer mennesker med alle slags hudfarger opp og ned trappene. En tynn og hengslete ung mann med skjegg kommer ned trappen, og gjensynsgleden er stor. Det er gått to år siden jeg sist møtte Mohammed, en av de seks syrerne Morgenbladet har fulgt siden de kom til Norge under den store migrantbølgen i september 2015.

– Det e’ godt å se deg, sier han med bergensk aksent. Vi har snakket sammen på Facebook og på telefon i disse to årene, ved hjelp av tolk og Google translate. For første gang møtes vi uten tolk.

– Jeg forstår ikke hvor tiden er blitt av, sier Mohammed om de to årene som er gått. Han bodde først på et midlertidig mottak på Hov i Land, hvor vi møttes sist, så halvannet år på asylmottak i Arna utenfor Bergen, før han og kameraten Nasr (22) i vår fikk oppholdstillatelse og plass på introduksjonsprogrammet i Bergen kommune.

ALLEREDE ABONNENT?
Inntil 40 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse