15:31 - 10. november 2017

MDG-talsmann om samrøre i lakseforskningen: – Dette er uholdbart og må opphøre

De grønnes talsperson Rasmus Hansson krever strakstiltak fra fiskeriminister Per Sandberg etter Morgenbladet og Harvests artikkel om forskningsfondet FHF.

«Urimelig og farlig»: Rasmus Hansson krever at fiskeriministeren griper inn. Arkivfoto: Siv Dolmen

– Dette er et eksempel på at oppdrettsnæringen får opptre som en unntaksnæring, der enkelte politikerne ser det som sin oppgave å beskytte oppdrett både mot vanlige miljøkrav og krav til uavhengighet og ryddighet i forskning. Det er urimelig og farlig, kommenterer Hansson etter å ha lest artikkelen.

Lakseforskning

Morgenbladet har fått tilgang til interne dokumenter fra FHF, Fiskeri- og havbruksnæringens forskningsfond. Dokumentene viser at:

  • Hundrevis av millioner fordeles uten anbud.
  • Forskere håndplukkes
  • Negative resultater blir forsøkt skjult
  • Prosjekter går til forskere med aksjer i næringen.

Les hele saken: Millionene som bygger sjømatnasjonen.

– Ikke minst er det farlig for næringens omdømme. Det er underlig at ikke næringen og dens politiske venner ser hvor farlig det er hvis det fester seg et inntrykk i markedene om at dette er en næring på utsiden av normale krav.

Hansson mener måten FHF er organisert på, gjør at næringen sitter på alle stoler.

Det er urimelig og farlig

Rasmus Hansson

– Staten gir ved Nærings- og fiskeridepartementet (NFD) ordningen et skinn av offentlig legitimitet. Dette er uholdbart, og må opphøre, sier Hansson.

 

LES OM DE INTERNE DOKUMENTENE: Millionene som bygger sjømatnasjonen

 

Han mener det er grunn til å spørre om forskningen og resultater som kommer gjennom fondet, bare er styrt forskning for å underbygge næringens interesser.

Han mener et fond på denne størrelsen «må styres etter normale krav for åpen og objektiv forskning».

– Da kan ikke myndighetene gi et generelt godkjentstempel uten å være direkte involvert, poengterer han.

Mørke motkrefter

Fiskeoppdrett skal bli fremtiden for Norge. Hva skjer når forskerne gjør funn som kan ødelegge for veksten? En serie fra Morgenbladet og magasinet Harvest.

– Det som må skje er at fiskeriminister Per Sandberg straks gjør det klart for fondet og næringen, at det enten må bli et åpent næringsstyrt fond med det omdømmet det da vil medføre for de faglige konklusjonene. Eller det må legges under forskningsrådet og styres etter normale krav til objektiv forskning. Hvis ikke Sandberg gjør dette, gambler han med omdømmet til omdømmet til en svært viktig næring, sier Hansson.

Han mener dette må tas opp med fiskeriminister Per Sandberg.

– Næringen trenger hjelp av politikerne til å skjønne hvor farlig en slik organisering av fondet er.

Du har nå lest en gratis smakebit fra Morgenbladet. Vil du ha mer godt lesestoff? Les Morgenbladet digitalt i 10 uker for 10 kr. Bli abonnent
Annonse