Annonse
00:00 - 03. november 2017

Å marsjere mot Roma

En demonstrasjon til minne om Mussolini ble stanset. Søndag møtes italienske nyfascister i stedet til «patriotisk marsj» for fedrelandet.

Høyreekstremisme vekker bekymring: Italienske politikere vil gjøre ulovlig å heve armen i det fascistene kalte «romersk hilsen». Gutten på bildet deltok på en demonstrasjon i Roma 14. oktober. Foto: Antonio Masiello / Getty Images
Annonse

Også i Roma er det blitt vintertid, men det nyfascistiske partiet Forza Nuova mener åpenbart at det ikke holder å stille klokken en time tilbake. Plakatene som er limt opp på murveggene overalt i den italienske hovedstaden denne uken, minner om 1920-tallet, med ansiktsløse, kraftfulle menn som støtter opp et stort flagg. De er varsler om en demonstrasjon som skal avholdes 4. november i EUR-bydelen et stykke utenfor sentrum.

Søndagens arrangement er en utsatt og omdefinert hendelse. Opprinnelig var datoen 28. oktober, til minne om dagen 95 år tidligere da noen tusen svartkledte tilhengere av Benito Mussolini marsjerte mot Roma etter å ha tatt over kontrollen over lokale institusjoner, avisredaksjoner og jernbanestasjoner andre steder i landet. Dagen etter ankom Mussolini selv hovedstaden med tog, før kongen ga ham makten i landet. Inntogsmarsjen markerte starten på tyve års diktatur i Italia, tilsynelatende uten at den liberale statens representanter riktig forsto hva som hendte. Det ble fascismens første maktovertakelse i Europa.

 

Vi kan ikke love ketsjup til alle,
men vi lover å servere deg viktige saker hver dag.
Annonse

Les om hvordan vi behandler dine personopplysninger

Vi anbefaler deg å lese personvererklæringen og sette deg inn i hvordan vi behandler dine opplysninger. Den vil gi deg bedre oversikt over og kontroll på hva som brukes og lagres av dine persondata. Du finner all informasjon her.