00:00 - 03. november 2017

Kommunismen lever

Hundre år etter Lenins maktovertagelse er det fortsatt liv i den russiske revolusjonens barn i Vest-Europa. Frankrike har 780 kommunistiske borgermestere.

Lokal leder: Ivrys kommunistiske borgermester Philippe Bouyssou (til venstre) var vert for president François Hollande i februar i år. Hollande mislyktes med å få ned ledigheten i Frankrike og har sin del av skylden for Sosialistpartiets fiasko ved årets valg. Foto: Reuters / NTB Scanpix

– Vi finnes. Vi er kommunister. Hvis vi forkaster dette begrepet, så forkaster vi Karl Marx’ intellektuelle produksjon, som fortsatt er svært aktuell når det gjelder å analysere hvordan kapitalismen fungerer, sier Philippe Bouysson.

Han er borgermester i forstadsbyen Ivry-sur-Seine, rett utenfor bygrensen til Paris, og en av 780 borgermestere i Frankrike fra Kommunistpartiet (PCF). I det romslige kontoret hans troner en matrjosjka-dukke øverst på en hylle.

– Den er blitt stående fra den gang Ivry hadde en tvillingby i Sovjetunionen, sier han.

Annonse