00:00 - 24. november 2017

Ikke lenger mister fin fyr

De sosiale reglene er i fluks. Forvirringen er total. Nå er det fort gjort at mann trår feil.

Etter trakasseringskampanjen #metoo har mange mennesker, især de som tilhører den maskuline falanks, uttrykt en viss forvirring knyttet til «hva som nå ikke er lov». Hvor går grensene? Den svenske forfatteren Jan Guillou står frem som en representant for de usikre. Han legger til at «en eldre mann er det mest motbydelige man kan være for tiden». Det er viktig å anerkjenne tvilen og usikkerheten som disse medmennene føler.

Når en produsentmann som Harvey Weinstein blir trukket til skafottet for å systematisk invitere unge, kvinnelige skuespillere inn på hotellrom, der han koblet deres aksept for å bedrive seksuelle handlinger med deres muligheter til å avansere i yrket, er det da lov å si at man synes de har på seg snertne klær?

Når en komimann som Louis C.K. blir kritisert for å stille seg mellom en kvinne og døren, og deretter ta frem tissen og onanere foran henne, selv om hun har takket nei til denne «tjenesten», kan man fortsatt gi noen en vennskapelig klem?

Når en politikermann som Roy Moore risikerer å tape valget fordi det blir påstått at han som noen-og-trettiåring tok med seg seksten år gamle jenter hjem og forsøkte å ha sex med dem, må det vel være på tide å spørre om romantikken er død?

Kan det være det endelige beviset på at vi lever i et sexløst, matriarkalsk PK-helvete?

Når en uidentifisert sportsjournalistmann fra en norsk fjernsynskanal mister jobben for å trekke hodet til en yngre, kvinnelig kollega ned i skrittet sitt, må vi da bare innse at kjærlighet og flørt på arbeidsplassen er et minne fra en svunnen tid, som sigarrøyking i tv-stuen?

Når en politiker- og komimann som Al Franken må beklage offentlig for å, midt i en øvelse, ha gjort om en i utgangspunktet unødvendig kyssescene slik at den krevde betraktelig tungegymnastikk, kan det være det endelige beviset på at vi lever i et sexløst, matriarkalsk PK-helvete?

Det er ikke rart mann spør, for det er ikke godt å vite. Disse avsløringene angriper tross alt helt grunnleggende trekk ved det mannlige adferdsmønsteret, som å bytte sosial makt og fysisk styrke mot sex. 

Du har nå lest en gratis smakebit fra Morgenbladet. Vil du ha mer godt lesestoff? Les Morgenbladet digitalt i 10 uker for 10 kr. Bli abonnent
Annonse