00:00 - 03. november 2017

Hva om det var skjelvforskyldt?

Menneskeskapte jordskjelv kan bli mye kraftigere enn tidligere antatt.

Men mat må man ha: Jordskjelvet som nylig rammet Østlandet, var av relativt beskjeden karakter. Verre var det med det store skjelvet i San Francisco i 1906. Her sitter overlevende jordskjelvflyktninger og inntar et måltid i ruinene. Foto: Bettmann / Getty Images

Sengene begynte å riste klokken fem om morgenen. Murpuss falt fra vegger og tak mens folk løp i panikk for å komme seg ut av husene og ut på gaten. Enkelte ble forfjamset da de innså at naboene ikke brukte pysjamas, andre lurte på om den oransje himmelen over byen var et tegn på at atomkrigen var i gang.

Det er ikke reaksjonene på jordskjelvet i Oslo forrige helg som beskrives her, men et som rammet byen Bakersfield i California i 1952. Det kraftige jordskjelvet, kjent som Kern County-skjelvet, varte i 45 sekunder, forårsaket store materielle ødeleggelser og tok livet av tolv mennesker. Flere hundre etterskjelv ble registrert de påfølgende månedene. I en studie utgitt i Journal of Seismology foreslås det nå at jordskjelvet var menneskeskapt.

 

Annonse