Annonse
00:00 - 10. november 2017

Et råd: Ikke vær afghaner

UDI-direktør Frode Forfang er trygg på vurderingen om at Afghanistan er trygt nok for 18-åringer å sendes tilbake til. Men den norske praksisen ville vært ulovlig i EU.

Håndheveren: Situasjonen i Afghanistan går i negativ retning, sier UDIs Frode Forfang. 
Samtidig strammer Norge og andre land asylreglene.
Annonse

– En gjeng ungdommer som kom alene hit som barn, men som nå er blitt 18, skal sendes tilbake til Afghanistan denne høsten. Det har vært regelen siden 2009. Så hvorfor har saken eksplodert slik nå?

Det er fordi det er mange flere som omfattes av den regelen. Den ble innført i 2009, det året da Norge var det landet som mottok flest enslige, mindreårige asylsøkere fra Afghanistan. Og da innførte man denne regelen om at de som var 16 da de fikk vedtak, og ikke hadde et beskyttelsesbehov – hvor eneste grunnlag for opphold var at du ikke hadde avklart omsorgssituasjon i hjemlandet – kunne få midlertidig oppholdstillatelse frem til de fylte 18. Det kom mange i den kategorien i 2015, det er de sakene vi nå ser resultatet av.

– Hvor mange har det vært snakk om til nå?

Annonse

Les om hvordan vi behandler dine personopplysninger

Vi anbefaler deg å lese personvernerklæringen og sette deg inn i hvordan vi behandler dine opplysninger. Den vil gi deg bedre oversikt over og kontroll på hva som brukes og lagres av dine persondata. Du finner all informasjon her.