00:00 - 24. november 2017

Erna Solberg uttaler seg av og til sjeldent dumt – uten å bli svekket. Pressen har skylden, skriver Aslak Bonde.

Erna Solberg uttaler seg av og til sjeldent dumt – uten å bli svekket. Pressen har skylden, skriver Aslak Bonde.

Erna Solbergs dumme uttalelser tilskrives en omtrentlighet som antagelig er nødvendig i en tid der mange uskrevne regler endres. Arkivfoto: Ellen Lande Gossner

Sosionomene er forbannet på statsministeren etter at hun i Stortingets spørretime forrige onsdag innførte uttrykket «sosionomisere» i det politiske vokabular. Det var i et svar til Venstre-leder Trine Skei Grande om ungdomskriminalitet og fattigdom på Tøyen at Erna Solberg sa følgende: «…jeg vil…aldri si at fordi man er fattig, eller har utfordringer, så er kriminalitet akseptabelt – eller sosionomisere det vekk, som jeg pleier å si.»

Det tok ikke lang tid før statsministerens pressetalsmann beklaget «det ubetenksomme ordvalget» på vegne av statsministeren. Dermed var den saken lagt død i riksdekkende medier. Nå må man lese på FriFagbevegelse og på sosionomledernes Facebook-sider at SV-representanten Solfrid Lerbrekk følger opp saken i Stortinget. I et skriftlig spørsmål spør hun statsministeren om hva hun mener med dette uttrykket, og om hun egentlig vet hva sosionomer gjør.

Det kan bli en interessant bortforklaring – spesielt siden statsministeren fortalte Stortinget at hun pleier å bruke dette uttrykket. Kanskje kan hennes svar bli såpass spesielt at mediene begynner å liste opp de andre gangene der statsministeren har vært åpenbart ubetenksom – for ikke å si dum.

Annonse