Annonse
00:00 - 24. november 2017

Enda en heksetest går av moten

Annonse

For en skribent som får spader av de fleste forandringer i norsk språk – Halden-l-en som har infisert NRK, folkets forkasting av h-en i «hverken», sidestillingen av to diametralt motsatte betydninger av «forfordele» – er det likevel noen forandringer som fryder. Denne uken forsvant ordet «jomfruhinne» fra Store norske leksikon, og forhåpentligvis er det på vei mot språkets skraphaug. Poenget er godt: Å sjekke hinnen for å se om en kvinne har hatt sex, er omtrent like presist som å kaste «hekser» på elven for å se om de flyter. Betegnelsen nå er «skjedekrans». Reaksjonene er for øvrig delte. Selv mannen som skrev den nye leksikonartikkelen, sier han liker det gamle ordet. Kanskje språkpedanteri egentlig bare er et skalkeskjul for verdisyn. Denne skribenten skal bli rausere mot NRK-vikarer.

Du har nå lest en gratis smakebit fra Morgenbladet. Vil du ha mer godt lesestoff? Bli abonnent
Annonse