00:00 - 24. november 2017

De returnertes liv

11 år gamle Farida har aldri bodd i Afghanistan. Nå er hun tvangsreturnert til landet, og gjør norsklekser med læreren på Dokka via Skype. 

Utrygge: 11 år gamle Farida (til venstre) hadde aldri vært i Afghanistan før hun ble returnert sammen med moren Noorya (til høyre) og faren.

Høyt over Kabul sentrum henger en hvit ballong med kameraer. Noen påstår at utlendingene kan se alt fra den, ned i hagene og inn i husene. Ballongene begynte for alvor å stige opp over Afghanistan da president Barack Obama, på tampen av 2009, vedtok å sende flere soldater for å få en endelig slutt på krigen. Nok en gang gikk det ikke som planlagt. Opprøret ble verre. Og så, da det ikke var flere uprøvde militærstrategier igjen, reiste flertallet av de utenlandske soldatene hjem.

Men mange av overvåkningsballongene ble hengende. Nå vaier de der oppe, mens det stadig smeller på bakken under dem. Krigen er inne i sitt 16. år, og den rammer Kabul hardt. Flere sivile blir nå drept og skadd her enn i noen av de 33 andre provinsene i Afghanistan, ifølge FN. Hit ble Zaher Daniel Ahmadi tvangsreturnert fra Vennesla asylmottak 17. februar i år.

14 drept. – Kabul er som et minefelt. Hvert sekund kan noe fælt skje, sier han når vi møtes i den afghanske hovedstaden.

Annonse