00:00 - 17. november 2017

Aslak Bonde om asylpolitikk

Ap, Sp og Frp har én felles interesse i asylpolitikken: Å se uenige ut, mens de nesten er enige, skriver Aslak Bonde.

Det har vært en forvirrende uke for den som forsøker å følge med på debatten om norsk asylpolitikk. Sent mandag kveld la Ap-leder Jonas Gahr Støre ut en melding på Facebook der han fortalte at partiet allerede dagen etter ville fremme et forslag i Stortinget om å endre regelverket slik at utlendingsmyndighetene legger større vekt på sårbarhet før de sender antatt 18-årige asylsøkere tilbake til Afghanistan. Det skulle gjelde for dem som har kommet hit som enslige mindreårige og som sendes tilbake til såkalt internflukt – altså til andre deler av Afghanistan enn der de opprinnelig kommer fra.

Meldingen kom overraskende. Arbeiderpartiet har helt siden vårens landsmøte varslet at det ville foreslå å innføre nye såkalte sårbarhetskriterier, men meningen var frem til mandag at forslaget skulle behandles på vanlig måte i stortingskomiteen før det ble votert over i stortingssalen. Komitébehandling tar tid, og rett før helgen gikk det tydeligvis opp for Aps ledelse at de ikke hadde den tiden. Trykket fra deler av partiets grunnplan for å føre en mer liberal asylpolitikk økte fra dag til dag. Det ble avgjørende å komme kritikerne raskt i møte.

Annonse