Annonse
00:00 - 13. oktober 2017

Ulvetider i forskningen

Konspirasjonsteorier, forskning som gjemmes bort, naturvernets versjon av klimaskepsis. Anklagene hagler når forskningen på norsk ulv nå skal gjennomgås.

Annonse

«Ut fra det vi vet om genetikken i dag – ikke det vi antar, men det som er publisert – så virker det noe usannsynlig at det dreier seg om naturlig innvandring.»

Det er en sen maidag i 2016, og i det halvgrelle lyset i Stortingets høringsrom forteller Øyvind Øverli fra Norges miljø- og biovitenskapelige universitet (NMBU) om norsk ulv. Det han sier, er stikk i strid med den etablerte forskningen på ulvestammen. Men om Øverli – som til vanlig forsker på laks – har rett, kan det få det store konsekvenser.

Øverli har fremført budskapet en gang før. Det var noen uker tidligere, den gangen for Energi- og miljøkomiteen. Også da snakket han om gensignaturer, vandringsruter, om Bernkonvensjonen og fremmede organismer. Han ble titulert som professor, men er det ikke.

Annonse

Les om hvordan vi behandler dine personopplysninger

Vi anbefaler deg å lese personvernerklæringen og sette deg inn i hvordan vi behandler dine opplysninger. Den vil gi deg bedre oversikt over og kontroll på hva som brukes og lagres av dine persondata. Du finner all informasjon her.