Annonse

Annonse

00:00 - 13. oktober 2017

Skryt med bismak

Foto: John Phillips / Getty Images / Nissan

Den franske avisen Le Monde fastslår at Norge er elbilens kongedømme. Avisens journalist har, sammen med 300 andre journalister, vært på Nissan Leaf-lansering i Oslo (bildet), noe som minner om at elbil handler mest om å tjene penger, ikke å redde klimaet. Journalisten lar seg forbløffe av hvor stille det er i Oslos gater, hvor elbilen dominerer, og han lar ordfører Marianne Borgen få skryte av politikken som har bragt oss hit. Men en kritisk røst slår sprekker i kongedømmets klimavennlige glansbilde: Professor Anders Skonhoft ved NTNU påpeker at elbilens bidrag til CO2-kutt er minimal. I 2014 sa Skonhoft til NTNU-avisen Gemini at to tredjedeler av verdens strøm kommer fra fossile brensler, og advarte derfor sterkt mot at verden adopterer Norges elbil-politikk. Men miljøhensyn til side: Forstår ikke Skonhoft hvor fint det blir å sitte på fortauskafé i Paris når byen er inntatt av stillegående elbiler?

Du har nå lest en gratis smakebit fra Morgenbladet. For mer godt lesestoff: Bli abonnent

Annonse