00:00 - 06. oktober 2017

Sjefsanklager anklages

Tidligere sjefsanklager ved Den internasjonale straffedomstolen (ICC) skal ha hatt penger i skatteparadiser og forsøkt å hindre gransking av en libysk milliardær, ifølge en stor dokumentlekkasje.

Harde anklager: Luis Moreno-Ocampo er utsatt for kraftige beskyldninger for sin opptreden som sjefsanklager hos Den internasjonale straffedomstolen (ICC) og i tiden etterpå. Her deltar han på en høring om Venezuela i Washington i september. Moreno-Ocampo jobber for landets opposisjon for å fremme deres sak internasjonalt. Foto: JIM WATSON / AFP / NTB Scanpix

Luis Moreno-Ocampo fikk heltestatus som anklager i rettsoppgjøret etter militærdiktaturet i Argentina på 1980- og 90-tallet. Han ble internasjonalt anerkjent for å kjempe mot korrupsjon og for menneskerettigheter, blant annet som leder for Transparency International i Latin-Amerika. Da Den internasjonale straffedomstolen (ICC) ble opprettet i 2003, ble han domstolens øverste sjef. Der skulle han etterforske folkemord og forbrytelser mot menneskeheten og stille verdens verste kriminelle for retten.

Norske politikere og diplomater var blant de viktigste pådriverne for å opprette ICC. Ambisjonen var å gjøre som i Nürnberg etter andre verdenskrig: å sørge for at forbrytere får sin straff, selv om rettssystemet i et land er brutt sammen.

Moreno-Ocampo var ICCs sjefsanklager til juni 2012. I ni år var han en høyprofilert leder for domstolen, medievennlig og stadig observert sammen med kjendisaktivister som Angelina Jolie og George Clooney. Men det gikk sakte fremover med domstolens saker, den første krigsforbryteren ble dømt i mars 2012. Nå er det kommet frem opplysninger som tyder på at Moreno-Ocampo drev med mer enn å spore opp krigsforbrytere.

Annonse