Annonse
16:12 - 05. oktober 2017

Oppdagelser om vår indre klokke

Det begynte med bananfluer. Nobelprisvinnernes arbeid har åpnet opp et stort nytt forskningsfelt.

Gjennombrudd: Vinnerne har kartlagt hvordan den biologiske døgnrytmen reguleres hos bananfluer. Foto: Jens Rydell / NTB Scanpix
Annonse

Hver natt sover vi 7-8 timer. Det gjentar seg helt regelmessig. Tilsvarende åpner planter bladene mot lyset om morgenen, og lukker dem igjen om kvelden. Selv om denne rytmiske døgnvariasjonen er en konsekvens av at livet har måttet tilpasse seg forskjellene i miljø gjennom døgnet, er ikke de biologiske svingningene direkte avhengig av dagslyset. Selv om planten blir stående i mørke hele døgnet, vil den åpne bladene deler av tiden.

Det finnes altså en biologisk klokke, som regulerer hva kroppen gjør i løpet av døgnet.

Michael Young, Jeffrey Hall og Michael Rosbash ble denne uken tildelt Nobelprisen i fysiologi og medisin, for å ha kartlagt hvordan den biologiske døgnrytmen reguleres hos bananfluer.

Lese mer?

ALLEREDE ABONNENT?
ABONNEMENT
Fra kr 39,-
per uke ved kjøp
av 12 mnd abonnement
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse

Les om hvordan vi behandler dine personopplysninger

Vi anbefaler deg å lese personvernerklæringen og sette deg inn i hvordan vi behandler dine opplysninger. Den vil gi deg bedre oversikt over og kontroll på hva som brukes og lagres av dine persondata. Du finner all informasjon her.