16:12 - 05. oktober 2017

Målte Einsteins bølger

Noen oppdagelser er så store at det er vanskelig å overskue ringvirkningene.

FORSKERE: Kip S. Thorne (til høyre) og Barry C. Barish avbildet under pressekonferansen da det ble klart at de er vinnere av Nobelprisen i fysikk 2017, sammen med Rainer Weiss. Foto: Ringo Chiu / REUTERS / NTB Scanpix

I februar 2016 kom en nyhet som tok fysikkens verden med storm. Eksperimentet LIGO, som består av to ultranøyaktige måleinstrumenter plassert på hver sin side av USA, hadde greid det mange trodde ikke var mulig: De hadde målt en gravitasjonsbølge. Og med det åpnet de en helt ny æra innen astrofysikken.

Gravitasjonsbølger er et fenomen som Albert Einstein forutså for over hundre år siden. De er ristninger i selve rommet, som kommer når tunge ting kolliderer eller beveger seg rundt hverandre. Se for deg bølgene som kommer hvis du står i et basseng og snurrer, bare at i stedet for vann er det selve verdensrommet du beveger på. Ikke lett å tenke seg, men enda mye vanskeligere å observere.

De fleste – Einstein inkludert – avskrev gravitasjonsbølger som umulige å måle. Og dermed var det også umulig å finne ut om de faktisk eksisterer.

Annonse