00:00 - 13. oktober 2017

Kurz blir grusom

Falske Facebook-profiler har fremstilt Sebastian Kurz, favoritten til å vinne valget i Østerrike, som en fæl fyr. Eller var det hele iscenesatt av Kurz selv?

Colonel Kurz: Etter at Sebastian Kurz i mai ble partileder for Folkepartiet, brukte han ikke lang tid på å rette søkelyset mot sin egen person. Partiet heter nå offisielt «Sebastian Kurz-listen – det nye folkepartiet». Foto: Lisi Niesner / Bloomberg / Getty Images

For snart et år siden vant Alexander van der Bellen presidentvalget i Østerrike med hårfin margin. Han forhindret dermed at det høyrepopulistiske Frihetspartiet (FPÖ) fikk den prestisjetunge presidentposten for første gang i partiets brokete historie. For partiene som tradisjonelt har vært landets største, var presidentvalget i fjor likevel et sjokk: Hverken sosialdemokratene eller det konservative partiet kom til finalerunden. Det var på tide med selvransakelse.

Ettersom det var en tidligere partileder for De Grønne som vant, med et budskap om en åpen, økologisk og felleseuropeisk fremtid for Østerrike, skulle en tro dette var ideer som ville prege valgkampen før parlamentsvalget på søndag. Slik ble det ikke. I stedet er det FPÖs nasjonalkonservative populisme som har lagt føringene for hva østerrikerne får velge mellom.

Annonse