00:00 - 20. oktober 2017

Kartet tegnes på nytt i Irak og Syria

Kurdere har erobret Raqqa fra IS i Syria, men gitt fra seg Kirkuk i Irak. Kampene de siste dagene kan få store konsekvenser for Midtøsten fremover.

Erobring: Noen jublet, andre flyktet da irakiske styrker denne uken inntok den viktige oljebyen Kirkuk. Byen har vært styrt av kurderne de siste årene. Foto: Reuters / NTB Scanpix

Kirkuk, Sinjar, Raqqa: Vi kjenner disse byene selv om vi aldri har vært der, og denne uken har de dominert nyhetene fra Midtøsten. Mandag inntok irakiske regjeringsstyrker og Iran-støttet sjiamilits oljebyen Kirkuk. Dagen etter tok de også byen Sinjar, som ble kjent da jesidier i 2014 flyktet fra IS opp på fjellet med samme navn. Samme dag tapte terrorgruppen Den islamske staten (IS) kampen om de siste delene av sin hovedstad Raqqa i nabolandet Syria.

I Kirkuk trakk de kurdiske styrkene, som har kontrollert byen siden juni 2014, seg ut uten kamp.

– Det var ventet at dette ville skje, men ikke så fort. Jeg regnet ikke med at de kurdiske styrkene ville trekke seg tilbake så raskt, sier Zana Gulmohamad. Han er stipendiat ved Universitetet i Sheffield i Storbritannia, hvor han tar doktorgraden i irakisk utenrikspolitikk. Han er selv kurder og har vært rådgiver for Kurdistans regionale regjering (KRG). De siste dagene har han fulgt intenst med på utviklingen i hjemlandet.

Annonse