Annonse
00:00 - 06. oktober 2017

Ikke så lett å stanse flyten

Skolebyråd Tone Tellevik Dahl har varslet stykkprisfinansieringens død, men mener elevene har godt av fritt skolevalg. Alle skolene er jo uansett bra, sier hun.

Annonse

Ting skjer i osloskolen. Skolebyråd Tone Tellevik Dahl (Ap) varslet i sommer at hun vil fjerne stykkprisfinansiering til fordel for «positiv forskjellsbehandling». Det betyr at skoler med krevende elever skal få en relativt sett større bit av kaka.

Men byråden freder fritt skolevalg.

Det burde ikke være nødvendig å bruke mye penger på å reklamere for egen skole.

Tone Tellevik Dahl, skolebyråd

– I en relativt liten by er det bra at ungdommen får lov å bevege seg litt ut av sitt vanlige miljø, og kan søke seg til utdanningsprogrammer de har motivasjon for å gå på, sier Dahl.

Oslo har hatt ulike inntaksmodeller for videregående gjennom årene: geografisk bestemt inntak, en kombinasjon av geografi og karakterer, eller som nå – hvor karakterer er det eneste som teller.

– Ingen av disse modellene gjør at vi er perfekte. Fritt skolevalg mener jeg sikrer bedre motivasjon for elvene. Det viktigste for oss er å gjøre de enkelte skolene så interessante at elever med ulik faglig bakgrunn søker seg dit, sier Dahl.

– Tror du trusselen om fritt skolevalg får lærere og skoleledelse til å skjerpe seg?

– Det er vanskelig å si. Alle våre skoler er gode, og det er naturlig at man ønsker å gjøre seg attraktiv. Noen har allerede spennende utviklingsmuligheter, utenlandsopphold, samarbeid med næringsliv og med høyere utdanningsinstitusjoner. Jeg ønsker å utvikle den typen tilbud på alle skoler.

Lærerne Morgenbladet har snakket med forteller om uro i skoleårets første uker. Elevene flyter ut og inn, og tid og ressurser går til flytteadministrasjon, heller enn undervisning og veiledning. Dahl er ikke helt fremmed for tanken om å stenge «flytperioden» – ved for eksempel å gjøre skolevalget endelig ved skolestart.

– Det kan godt hende det hadde vært en god idé, jeg vet ikke hvilke erfaringer andre fylker har der. Men det må være mulig for elever å kunne komme inn på et høyere valg, eller ombestemme seg. 1. oktober har vært den offisielle tellingen nasjonalt, jeg vet ikke hvor lett det er å endre det.

Er ikke det bare å gjennomføre inntaket tidligere, slik at elevene ombestemmer seg og bytter i løpet av sommerferien, heller enn etter at skolen allerede har begynt?

– Det er ikke så enkelt. Elevene skal ha en frist, det kan være gjesteelever som kommer fra andre fylker, og så videre. Men jeg tar imot innspill på ting som kan gjøre oppstarten bedre, sier Dahl.

– Oslos skoler reklamerer allerede på kino for å lokke til seg elever. I Sverige måtte de lage en lov mot at skolene kunne tilby gratis førerkort som lokkemiddel. Er du redd for en slik utvikling her?

– Det burde ikke være nødvendig å bruke mye penger på å reklamere for egen skole. Alle skolene har svært høyt kvalitet allerede, sier Tone Tellevik Dahl.

Du har nå lest en gratis smakebit fra Morgenbladet. Vil du ha mer godt lesestoff? Akkurat nå er det opptil 50 prosent rabatt. Bli abonnent
Annonse