00:00 - 27. oktober 2017

Hvem er historiens mest effektive kulturminister? 

Var det Lars Roar Langslet, som opphevet NRK-monopolet? Var det Trond Giske, som alltid var på festival? Eller var det hun som ingen husker navnet på? Vi har spurt hundre sentrale aktører i kulturlivet. Her er svarene.

Utvidet kulturbegrep: Da Cecilia Brækhus bokset VM-kamp mot Anne Sophie Mathis i Oslo Spektrum i 2016, var kulturminister Linda Hofstad Helleland hjertelig til stede. Foto: Bjørn S. Delebekk / VG / NTB Scanpix

«Lars Roar Langslet», står det i e-posten fra musiker Lars Lillo-Stenberg. 

Hverken mer eller mindre. Lillo-Stenberg hadde sin ungdomstid på slutten av 1970- og begynnelsen av 1980-tallet. Da besto NRK av én kanal på tv og én kanal på radio. Nærradioer, konkurrerende tv-kanaler eller internett fantes ikke. NRK spilte en halvtime popmusikk i uken. Så ble NRK-monopolet oppløst, av norgeshistoriens første kulturminister: Høyres Lars Roar Langslet. Og vips, en rekke nærradioer dukket snart opp.

– Det var jo en stor hendelse den gangen. Særlig for små, ukjente band som deLillos. Som en isolert og partiuavhengig sak, skriver Lillo-Stenberg i en ny e-post.

Annonse