00:00 - 06. oktober 2017

– Har nakkegrep på bransjen

Venstredominansen i bokbransjen henger igjen fra 1970-tallet, mener tegneserieskaper Karine Haaland.

Tidligere i høst fortalte tegneserieskaperen Karine Haaland i et intervju med tidsskriftet Minerva at hun ved årets stortingsvalg stemte på Fremskrittspartiet. Haaland har publisert serier i stripe- og bokform i mer enn 20 år og vunnet Sproing-prisen, Norsk Tegneserieforums nasjonale pris. I intervjuet sa hun at det ikke var noen «ønskesituasjon» å stemme til høyre i et venstreorientert kulturliv, og at hun får merkelappen ­rasist.

Man får publisert ting som bygger opp under verdensbildet til venstresiden.

Karine Haaland

Hva slags reaksjoner har hun fått etter intervjuet?

– Jeg har fått veldig mange positive reaksjoner. Folk som er tilknyttet eller har vært tilknyttet kulturbransjen, kontakter meg i fortrolighet og sier at de har opplevd det samme som jeg, nemlig at hvis du ikke er helt enig i alt det er enighet om på venstresiden, blir du svertet og frosset ut.

Er det mulig å si noe konkret om hvordan denne enigheten arter seg?

– Det er veldig vanskelig, for den er så diffus og uuttalt. Du oppfatter hva som er toneangivende, det ligger i luften, og du oppfatter at det er en så sterk enighet at hvis du stiller spørsmål, vil du bli frosset ut. Dette er en bransje som merkelig nok sjelden klarer å formidle holdningene sine med rene ord, men i stedet kommuniserer med knis, blikk og antydninger.

Haaland angrer ikke på at hun gikk ut offentlig med at hennes politiske ståsted er på høyresiden:  

– Før, da jeg ikke hadde flagget det så tydelig, skjønte jo folk etter hvert at jeg ikke var med i «venstre-fellesskapet», og det ble veldig mye tisking og hvisking. Men når man sier ting rett ut, står en mye sterkere. Den som prøver å sladre nå, blir tosken som serverer gammelt nytt.

Les også: Utenfor menigheten.

«Marxist-generasjon». Har Haaland gjort seg noen tanker om hva den politiske enigheten i kulturlivet gjør med kulturen som lages?

– De som får slippe til og får utgitt ting, spesielt i litteraturbransjen, er jo stort sett folk som holder seg innenfor enigheten. Ikke alle i bransjen er innenfor denne enigheten, selvsagt, men såpass mange at det blir påfallende. Man får også overveiende lettere publisert ting som bygger opp under venstresidens verdensbilde, enn ting som forteller om en virkelighet utenfor dette.

Haaland mener at venstredominansen i litteraturbransjen i stor grad skyldes at de som sitter i maktposisjonene, tilhører en eldre generasjon:

– Min oppfatning er at disse «venstreholdningene» henger igjen fra 70-tallet. At det er folk i bransjen som tilhører 70- og 80-tallsgenerasjonen som har tatt dette med seg fra det politiske landskapet den gangen, som var preget av sverting og steile fronter.

Venstreenigheten fører, ifølge Haaland, til at litteraturbransjen mister kompetanse og at den støter fra seg folk som ikke deler de politiske oppfatningene eller forstår kodene. Noe som igjen forringer kvaliteten på det litterære tilbudet:

– For å si det veldig enkelt, så virker det som om det er en aldrende «marxist-generasjon» som fremdeles holder sitt krampaktige nakkegrep om bransjen og prøver å kvele seg selv så lenge de kan.

Du har nå lest en gratis smakebit fra Morgenbladet. Vil du ha mer godt lesestoff? Vi har inntil 20 prosent rabatt for nye abonnenter. Bli abonnent
Annonse