00:00 - 27. oktober 2017

En død terrorist på tiltalebenken

I Paris pågår den første rettssaken etter terrorbølgen i Frankrike de siste årene. Der er det mye å lære om terrorismens sammensatte årsaker.

Broren: Abdelkader Merah er tiltalt for å ha hjulpet broren Mohamed med å planlegge angrepet på soldater og en jødisk skole for fem år siden. «Jeg anerkjenner ingen lover laget av mennesker. Jeg anerkjenner bare Allahs lov», sa han da han forklarte seg i retten. Rettstegning: Benoit Peyrucq / AFP / NTB Scanpix

«Jeg er vokst opp med historien om min fetter, som ble deportert til dødsleirene i 1943. Jeg trøstet meg med at vi aldri mer ville oppleve at franske barn ble drept fordi de var jødiske.»

Det var nettopp dette som skjedde: Samuel Sandlers sønn og to barnebarn ble drept en tidlig mandag morgen i mars 2012 – fordi de var jøder. Onsdag denne uken sto Sandler i vitneboksen i Justispalasset i Paris og fortalte om det han kalte «verre enn helvete».

Den 23 år gamle fransk-algerieren Mohamed Merah drepte tre soldater, alle av nordafrikansk opprinnelse. Så angrep han en jødisk skole, hvor han drepte Samuel Sandlers sønn og to av barnebarna hans, og enda ett barn.

Annonse