00:00 - 13. oktober 2017

– Bygg byen rundt kassesykkelen

Den australske arkitekten og sykkeleksperten Steven Fleming har etablert seg i Norge. Han mener Oslo har alt som skal til for å bli verdens ledende sykkelby.

Familietur: Å snakke med nederlendere om sykling er tidvis som å snakke med en nordmann om å pusse tennene. Det er så normalt at det ikke er noe å snakke om. I Amsterdam sykler Malou van der Molen med barna Emma (4) og Nora (2) Groenland. Arkivfoto: Sander Troelstra

Den store utfordringen i diskusjoner om sykkelens plass i fremtidens byer havner ofte i stampe når dette scenariet beskrives: Familiefaren som skal hjem fra jobb, hente barn i barnehagen, kjøpe mat for helgen og handle litt til – og så regner det, og han er dessuten sulten.

– For femti år siden tenkte man helt nytt om bilen: Hvordan ta den med inn i bygningene? Hvordan lage parkering i kjellere og drive-in på McDonalds? Sånn må vi begynne å tenke om kassesykler. Min jobb er å akselerere den prosessen, sier Steven Fleming, arkitekt og sykkelkonsulent fra Australia med hele verden som virkefelt.

– Vi må tegne alle nye bygg med kassesykkelen som utgangspunkt. Når du drar i matbutikken, tar du med deg sykkelen inn. Du lar barnet sitte i kassa på sykkelen, og du putter alle matvarene direkte oppi sykkelen, som også blir handlevognen. Om ikke lenge trenger du ikke stå i kassakø, varene blir skannet automatisk når du drar. Du bare sykler ut av butikken, sier Fleming, som har tilbrakt de siste to ukene i Oslo.

Annonse