Annonse
00:00 - 13. oktober 2017

Aslak Bonde om kampen i Arbeiderpartiet

Kampen i Ap om Trond Giske kan ramme Jonas Gahr Støre aller mest, skriver Aslak Bonde.

Annonse

Arbeiderpartiet plages av en underlig maktkamp. Den dreier seg ikke om Jonas Gahr Støres posisjon som leder, og ikke om rivalisering mellom de to nestlederne eller ulike fløyer i partiet. Den er dessuten uforståelig for mange Ap-tillitsvalgte. Likevel kan den bli ødeleggende for ledelsen og få stor betydning for Arbeiderpartiets manøvrering på Stortinget.

Kampen nå dreier seg enkelt og greit om å få lagt bånd på nestleder Trond Giske. Han har helt siden han var AUF-leder på midten av 1990-tallet blitt sett på som i overkant opportunistisk. Det innebærer, ifølge hans motstandere, at han til enhver tid har inntatt de posisjonene og knyttet de alliansene som har vært til hans fordel. Eller for å si det med Ingunn Yssen, varsleren i den såkalte Valla-saken: «Trond Giske [har] aldri tatt hensyn til politikk eller mennesker som ikke kunne hjelpe ham opp og frem. Han har bare én sak på dagsordenen – Trond Giske selv.»

ALLEREDE ABONNENT?
Inntil 40 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse