Annonse
00:00 - 13. oktober 2017

Alle disse oljekronene, ikke visste jeg at det var selve handlingsrommet.

I 2007 var hver tolvte krone på statsbudsjettet en oljekrone. Nå kommer hver sjette krone fra oljen.

Annonse

Torsdag la Siv Jensen frem atter et statsbudsjett. Regjeringen planlegger å bruke 2,9 prosent av oljefondet. Det er pent innenfor den nye handlingsregelen politikerne vedtok i vår. Samtidig er det mer penger enn noen gang: 231 oljemilliarder. Det er rett og slett fordi fondet er større enn noen gang. Dermed blir det flere oljepenger å bruke, selv om prosenten blir mindre.

Så i et år med høyere økonomisk vekst enn normalt, planlegger regjeringen å betale 17,4 prosent, en sjettedel av utgiftene på statsbudsjettet, med uttak fra oljefondet. For ti år siden var andelen drøyt 8 prosent.

Tidligere økte verdien av oljefondet først og fremst fordi en satte inn oljeinntekter på det. Men ettersom inntektene fra Nordsjøen avtar, er fondet blitt stadig mer avhengig av hva som skjer på børsen.

Vi kan ikke love ketsjup til alle,
men vi lover å servere deg viktige saker hver dag.
Annonse

Les om hvordan vi behandler dine personopplysninger

Vi anbefaler deg å lese personvernerklæringen og sette deg inn i hvordan vi behandler dine opplysninger. Den vil gi deg bedre oversikt over og kontroll på hva som brukes og lagres av dine persondata. Du finner all informasjon her.