Annonse
00:00 - 13. oktober 2017

Alle disse oljekronene, ikke visste jeg at det var selve handlingsrommet.

I 2007 var hver tolvte krone på statsbudsjettet en oljekrone. Nå kommer hver sjette krone fra oljen.

Annonse

Torsdag la Siv Jensen frem atter et statsbudsjett. Regjeringen planlegger å bruke 2,9 prosent av oljefondet. Det er pent innenfor den nye handlingsregelen politikerne vedtok i vår. Samtidig er det mer penger enn noen gang: 231 oljemilliarder. Det er rett og slett fordi fondet er større enn noen gang. Dermed blir det flere oljepenger å bruke, selv om prosenten blir mindre.

Så i et år med høyere økonomisk vekst enn normalt, planlegger regjeringen å betale 17,4 prosent, en sjettedel av utgiftene på statsbudsjettet, med uttak fra oljefondet. For ti år siden var andelen drøyt 8 prosent.

Tidligere økte verdien av oljefondet først og fremst fordi en satte inn oljeinntekter på det. Men ettersom inntektene fra Nordsjøen avtar, er fondet blitt stadig mer avhengig av hva som skjer på børsen.

ALLEREDE ABONNENT?
Inntil 40 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse