Annonse
00:00 - 08. september 2017

Sandersfenomenet

Foto: Win McNamee/Getty Images
Annonse

Hvis bare amerikanere i alderen 18–29 (de såkalte «millennials») hadde hatt stemmerett, ville ikke Donald Trump vært president i USA. Hillary Clinton fikk 55 prosent av denne aldersgruppens stemmer, mot Trumps 37 prosent, ifølge forskningssenteret CIRCLE. Men hvis kun denne gruppen hadde stemmerett også i partienes nominasjoner til presidentkandidat, ville ikke Hillary, men den mer radikale Bernie Sanders, ha møtt Trump til duell.

Riktignok er det bare i en amerikansk kontekst at Sanders kan fremstå som en ytre-venstre-kandidat, da hans politiske utsyn skiller seg lite fra en gjennomsnittlig sosialdemokrat i E­uropa.

Sanders ble i stor grad presentert som et ungdomsfenomen. En meningsmåling gjennomført av byrået Frank Luntz i 2016 viste angivelig at dersom ungdom i alderen 18 til 26 fritt fikk velge blant et knippe kjendiser hvem de helst ville spise middag med, så var 74-årige Sanders mer populær enn Kanye West og Justin Bieber – til sammen.

Kan Sanders appell til de unge tolkes som uttrykk for en venstredreining for den gjennomsnittlige amerikanske millennial? Eller var det først og fremst den utbredte misnøyen med Hillary Clinton som gjorde seg gjeldende? Ifølge Pew research står ikke amerikansk ungdom spesielt langt til venstre når det gjelder sosiale spørsmål – det er i den liberale aksen de skiller seg ut, blant annet ved at de i større grad aksepterer homofilt ekteskap. En større forskningsstudie publisert i Personality and Social Psychology Bulletin i 2016 konkluderte faktisk med at en større andel unge amerikanere i dag kaller seg konservative, enn hva tilfellet har vært i de to foregående generasjonene.

Du har nå lest en gratis smakebit fra Morgenbladet. Vil du ha mer godt lesestoff? Akkurat nå er det opptil 50 prosent rabatt. Bli abonnent
Annonse