00:00 - 29. september 2017

Ulvevenn bitt av ulv

Ingrid I. Willoch (73)  satt mandag denne uken på en benk ved Dødehavet da en ulv bet henne i baken.  

En Arabisk ulv av denne typen smakte på Ingrid I. Willoch. Foto: Science Photo Library / NTB Scanpix

Ingrid I. Willoch var på reise i Israel sammen med sin søster og hadde søkt skygge under et akasietre. Hun hørte ikke rovdyret nærme seg bakfra.

– Vi var i naturparken Ein Gedi, et nydelig sted, men det er jo varmt i Israel, så vi fant skygge på en benk litt nedenfor en liten foss, den kommer fra kilden som gjør stedet til en oase. Vanligvis er det folksomt i denne naturparken, men mandag var det ingen der hvor vi satt og hvilte, ja, selv jeg holdt på å sovne under akasietreet, forteller Willoch. Hun var stortingsrepresentant for Høyre fra Vestfold fra 1981 til 1993, og som leder av rovviltnemnda i Akershus, Oslo og Østfold 2004–2008 var hun sterkt imot felling av ulv.

– Plutselig kjente jeg noe som gjorde veldig vondt i baken, eller egentlig nederst i korsryggen. Jeg spratt opp og skrek til søsteren min: «Jeg ble bitt!» Jeg snudde meg i en fart, og der sto en kjempesvær bikkje, den så ut som en schäfer, men mye tynnere og med et spissere fjes, og den hadde ikke halsbånd.

– Løp dere, eller angrep dere beistet?

– Søsteren min stupte ned i vesken for å få frem fotografiapparatet, men da hun hadde fått det opp, hadde ulven lusket lydløst bort.

Plutselig kjente jeg noe som gjorde veldig vondt i baken, eller egentlig nederst i korsryggen.

Ingrid I. Willoch, stadig ulveforkjemper

Teologiske konsekvenser. I Bibelens landskap var det som kjent mye sau og lam, og blant rovdyr nevnes særlig løve, men også ulv. Motsatt av hva tilfellet er i Norge, var imidlertid hyrde og gjeter alminnelige yrker, i både gammel- og nytestamentlig tid. Det står å lese hos profeten Jesaja, kapittel 11, vers 6, om tiden etter Messias’ komme:

Da skal ulven bo sammen med lammet

og leoparden legge seg hos kjeet.

Kalv og ungløve skal beite sammen

mens en smågutt gjeter dem.

Ulvens oppførsel mandag må derfor sies å styrke det jødiske syn på Jesus fra Nasaret, altså at han ikke var Messias – så meget desto mer, ettersom Ingrid I. Willoch bare er én av mange som den siste tiden har fått føle ulvekjeften. 

Tre barn bitt. Israelske myndigheter advarer mot telting i ørkenen i Judea, ifølge The Guardian, som siterer den israelske avisen Haaretz. Fra mai til september er det rapportert ti tilfeller av ulv som biter menneske i dette området, og bare i nasjonalparken Ein Gedi ble tre barn bitt helgen før Willochs opplevelse på benken under akasietreet.  

– Vi gikk ned til inngangen, og ved billettkontoret og souvenirsalget så vi bilder av dyrene i parken. «Der er den hunden!», ropte min søster. Vi trodde jo at det var altfor varmt for ulv der. Men det viste seg at det var flere ulver i nasjonalparken, og da jeg fortalte om bittet, ble det oppstandelse blant dem som jobbet der.

– Har hendelsen endret ditt syn på ulv i Norge?

– Nei, naturligvis ikke. I rovviltnemnda for Østfold, Oslo og Akershus hadde vi sammen med nemnda i Hedmark ansvar for ulvene, og jeg opplevde enkelte fra Senterpartiet som vel så aggressive som ulven i Israel. De ville utrydde, mens jeg synes nå, som den gang, at det er stas at vi har løver og tigre i verden, og at det skulle bare mangle at ikke vi også bidrar til artsmangfoldet.

– Men her har du med all mulig tydelighet fått bevis for at ulven går på mennesker.

– Ja, men den var ikke særlig flink til det. Den gikk på meg der hvor jeg var beskyttet av spilene i ryggen på benken, det var bare en ti-femten centimeters åpning for ulven å bite gjennom, sier Ingrid I. Willoch, vel hjemme. 

Du har nå lest en gratis smakebit fra Morgenbladet. Vil du ha mer godt lesestoff? Vi har inntil 50 prosent rabatt for nye abonnenter. Bli abonnent
Annonse