Annonse
00:00 - 08. september 2017

Merkel ruler

Foto: Sean Gallup/Getty Images
Annonse

Hvis det var presidentvalg i Tyskland og bare førstegangsvelgere fikk stemme, ville Angela Merkel trolig vunnet med enda klarere margin enn hun nå ligger an til. En meningsmåling gjennomført av Forsa i juni viste at 57 prosent av dem mellom 18 og 21 år foretrekker henne fremfor sosialdemokratenes kandidat Martin Schulz (21 prosent). I velgermassen som helhet er forholdet knappere – 53 mot 23.

Bildet blir litt mer komplisert dersom man ser på førstegangsvelgernes partipreferanser. I følge SPON-Wahltrend/Civery er Merkels konservative parti (CDU) bare to prosent mer populære enn sosialdemokratene (SPD) – mens forskjellen i landet som helhet er 15 prosent. Flere unge enn snittet stemmer også på tre av de fire mindre partiene: De grønne, Fridemokratene og Die Linke. Sjansen for et regjeringsskifte ville vært mye større dersom det var opp til de unge.

At Merkel er mer populær enn partiet sitt, har nok sammenheng med at landets unge knapt husker at landet har hatt noen annen forbundskansler (hun har hatt jobben siden 2005). Noen kaller dem ganske enkelt «Generation Merkel».

Ikke bare har Merkel vært litt hevet over partipolitikken, hun har også hatt makten i en lang periode med nær sammenhengende økonomisk opptur. Arbeidsledigheten for unge er lavest i Europa, tyske ungdommer vet godt hvor mye vanskeligere deres jevnaldrende har det andre steder.

Viktige faktorer er også at Merkel har dratt partiet ganske langt til venstre, hun fremstår ikke som en arketypisk konservativ politiker. Mer enn noen annen europeisk statsleder har hun markert avstand til ­Donald Trump, og under flyktningkrisen demonstrerte hun en idealisme med bred appell blant unge.

Du har nå lest en gratis smakebit fra Morgenbladet. Vil du ha mer godt lesestoff? Akkurat nå er det opptil 50 prosent rabatt. Bli abonnent
Annonse