Annonse
10:45 - 22. september 2017

Like tøft som før å være svart

I USA er diskrimineringen mot svarte og latinamerikanere – i hvert fall i arbeidsmarkedet – like fremtredende i dag som for 25 år siden.

Harde tall: Køen ved inngangen til en arbeidsmesse i Chicago er lang – og antakeligvis ikke tilfeldig sammensatt. En ny studie viser at diskriminering mot svarte og latinamerikanske amerikanere har vært et stabilt trekk ved USAs jobbmarked i tiår. Foto: Scott Olson / Getty Images
Annonse

Det var dystre e-poster som gikk over Atlanteren da resultatene begynte å melde seg, forteller Arnfinn H. Midtbøen. Midtbøen, som er forsker ved Institutt for samfunnsforskning, har sammen med kollegaer ved Harvard og Northwestern University sjekket hvordan diskriminering i amerikansk arbeidsliv har utviklet seg de siste drøyt 25 årene.

De har gått gjennom samtlige studier som sjekker hvor sannsynlig det er at like kandidater, men med etnisk identifiserende navn, blir kalt inn på intervju. Eller sagt enklere: De ser om det er enklere å få jobb for noen med et «hvitt navn» enn et «svart».

Svaret er et rungende ja – og dessuten:

Annonse