Annonse
00:00 - 08. september 2017

Brexitfaktoren

Fra demonstrasjon mot brexit, London 28. juni 2016. Foto: Christopher Furlong/Getty Images
Annonse

Hvis det bare var de yngste som kunne stemme i Storbritannia, ville landet forblitt medlem av EU og vært styrt av en Labour-regjering. Det kan også se ut til at ungdommen er på vei enda lenger mot venstre. Andelen briter i aldersgruppen 18–24 år som stemte på Labour, var hele 60 prosent i det ekstraordinære parlamentsvalget i vår, mot 43 prosent i 2015, ifølge Ipsos Mori.

Men venstredreiningen kan også forklares med at hele 75 prosent av de unge ifølge YouGov stemte for at Storbritannia skulle forbli i EU i folkeavstemningen i 2016, og at Labour i mindre grad enn toryene har stilt seg bak dette historiske veivalget.

Det er en utbredt oppfatning at den radikale Labour-lederen Jeremy Corbyn har særlig appell til ungdommen. Riktignok var det et flertall av de unge i partiet som foretrakk den mer moderate Owen Smith fremfor Corbyn da de to rivaliserte om å bli ny partileder i 2016, og Corbyn fremstår dessuten mer lunken til EU enn det store flertallet i partiet, som er på linje med ungdommen. Men det kan argumenteres for at hans radikale profil har ­bidratt til å mobilisere mange unge til å bruke stemmeretten. Flere britiske observatører mener at hans skarpe budskap om sosial urettferdighet bidro til at valgdeltakelsen for dem under 25 år økte sterkt, fra 43 prosent i 2015 til 64 prosent, ifølge Ipsos Mori.

I en temaartikkel om unge britiske velgere i Financial Times ble det pekt på at «de unge er blitt stadig mer fremmedgjort, gjennom en kombinasjon av lavere lønninger, mer usikre arbeidsforhold, økende studiegjeld og stadig dårligere utsikter til å kunne eie egen bolig.»

Du har nå lest en gratis smakebit fra Morgenbladet. Vil du ha mer godt lesestoff? Akkurat nå er det opptil 50 prosent rabatt. Bli abonnent
Annonse