00:00 - 01. september 2017

Stemmer i hodet

Mange tusen velgere vil stemme for klima og mot Frp. Men stemmer de på partiet de liker best, kan de oppnå det motsatte. Hva skal en taktisk venstresidevelger gjøre?

Det kverner og kverner, under frokost og tannpuss, på jobb, i lunsjpausen, på joggetur, under middag med venner og om natten, i et tilbakevendende mareritt: Stemmeseddelen ned i en urne som plutselig smuldrer opp, en stemme til et lite parti, fullstendig bortkastet.

Dette er angst. Taktisk-sperregrense-angst. Hvilke partier som får mer enn fire prosent oppslutning i valget neste helg, vil trolig avgjøre hvem som styrer Norge de neste fire årene. I løpet av valgkampen har SV, Miljøpartiet De Grønne, Rødt, KrF og Venstre alle vært både over og under grensen i ulike målinger.

På venstresiden er problemstillingen akutt: Arbeiderpartiet er i en krisetilstand, men får SV og MDG – kanskje til og med Rødt – mer enn fire prosent av stemmene hver, blir Jonas Gahr Støre trolig statsminister likevel.

Annonse