Annonse
00:00 - 22. september 2017

Simen Ekern: AfD-koden

Høyrepopulistene ligger an til gjøre et historisk godt valg i Tyskland, skriver Simen Ekern.

Nok bråk: Mannen til høyre har fått mer enn nok av AfD-tilhengerene som forsøker å overdøve Angela Merkels valgkamptale i Regensburg ved å skrike og blåse i fløyter.  
Annonse

Det er ikke mer enn noen måneder siden lederen for Alternativ for Tyskland (AfD), Frauke Petry, brast ut i gråt på en partikonferanse i nærheten av Dresden. Partiet hun hadde ledet frem til en tosifret oppslutning på meningsmålingene etter migrasjonskrisen og Angela Merkels «vi klarer dette»-utsagn, hadde falt på partibarometrene igjen. Man snakket om at sperregrensen på 5 prosent kunne bli for høy ved valget 24. september.

Internt i partiet raste debatten om hvordan man skulle forholde seg til enkeltrepresentanters oppsiktsvekkende uttalelser om andre verdenskrig. For eksempel snakket AfD-politiker Björn Höcke om holocaust-monumentet i Berlin på nedsettende vis. Petry mente det var skadelig for partiet – hun hevdet det ville være bedre å forholde seg til historien på samme måte som franske Marine Le Pen, som i mange år har forsøkt å komme seg vekk fra farens revisjonistiske uttalelser om konsentrasjonsleirene. Men Petry hadde mistet grepet om sine egne. Noen uker senere trakk hun seg som kanslerkandidat.

Allerede abonnent?
Fra
189 kroner
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning.
Du får alt stoffet som er i papiravisen,
eksklusive nettsaker, eAvis
og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse