Annonse
00:00 - 22. september 2017

Simen Ekern: AfD-koden

Høyrepopulistene ligger an til gjøre et historisk godt valg i Tyskland, skriver Simen Ekern.

Nok bråk: Mannen til høyre har fått mer enn nok av AfD-tilhengerene som forsøker å overdøve Angela Merkels valgkamptale i Regensburg ved å skrike og blåse i fløyter.  
Annonse

Det er ikke mer enn noen måneder siden lederen for Alternativ for Tyskland (AfD), Frauke Petry, brast ut i gråt på en partikonferanse i nærheten av Dresden. Partiet hun hadde ledet frem til en tosifret oppslutning på meningsmålingene etter migrasjonskrisen og Angela Merkels «vi klarer dette»-utsagn, hadde falt på partibarometrene igjen. Man snakket om at sperregrensen på 5 prosent kunne bli for høy ved valget 24. september.

Internt i partiet raste debatten om hvordan man skulle forholde seg til enkeltrepresentanters oppsiktsvekkende uttalelser om andre verdenskrig. For eksempel snakket AfD-politiker Björn Höcke om holocaust-monumentet i Berlin på nedsettende vis. Petry mente det var skadelig for partiet – hun hevdet det ville være bedre å forholde seg til historien på samme måte som franske Marine Le Pen, som i mange år har forsøkt å komme seg vekk fra farens revisjonistiske uttalelser om konsentrasjonsleirene. Men Petry hadde mistet grepet om sine egne. Noen uker senere trakk hun seg som kanslerkandidat.

ALLEREDE ABONNENT?
Inntil 40 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse