Annonse
00:00 - 01. september 2017

President med hastverk

President Emmanuel Macron har satt i gang ryddesjauen i fransk og europeisk arbeidsliv.

Bretter opp ermene: President Emmanuel Macron har skiftet strategi, nå vil han snakke mer med mediene. Denne uken ga han et stort intervju til magasinet Le Point, samme dag som hans regjering la frem en reform av Frankrikes 3000 siders arbeidslov. Foto: Aurelien Meunier / Getty Images
Annonse

Mindre forhandlingsmakt til fagforeningene og mer fleksibilitet på arbeidsplassene. Enklere regler for å ansette og å si opp folk. Det er noen av nøkkelforslagene i den franske regjeringens reform av arbeidsloven, som ble lagt frem torsdag denne uken. Reformen blir lakmustesten på om president Macron kan lykkes med å omforme Frankrike. Greier han å motstå støyen fra fagbevegelsen og å øke sysselsettingen, kan han kanskje klatre opp på popularitetsmålingene igjen.

Bare rundt fire av ti franskmenn sier at de er fornøyd med Macrons innsats som president hittil. Det er et kraftig fall fra hans første to måneder, da han glitret som selvsikker vert for først Vladimir Putin i Versailles og deretter Donald Trump på Champs-Élysées. Popularitetsfallet skyldes blant annet en mislykket kommunikasjonsstrategi. Macron ville være en president som hevet seg over trivialiteter og ikke kommenterte smått og stort i mediene, slik forgjengeren François Hollande gjorde. Det var en tabbe.

Med uerfarne folk i regjering og usikre nykommere i nasjonalforsamlingen, fikk kritikerne fritt spillerom. Og de fikk saker å nære kritikken på da regjeringen varslet kutt i boligstøtte for fattige og økt trygdeavgift. At avgiftsøkningen blir paret med kutt i andre trygdesatser, slik at folk flest skal betale mindre totalt, nådde ikke ut.

ALLEREDE ABONNENT?
Inntil 40 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse