Annonse
00:00 - 29. september 2017

Populistisk avskalling

Det er problemer innad i ytre høyre-partiene.

Utbryteren: Frauke Petry har vært AfDs frontfigur siden sommeren 2015. Dagen etter det høyrepopulistiske partiets triumf i det tyske valget, forlot hun partiet, men hun inntar sitt sete i Forbundsdagen. Foto: Alexander Hassenstein / Bongarts / Getty Images
Annonse

Den interne oppvasken som pågår i franske Nasjonal Front var ingen overraskelse: Mange medlemmer var skuffet over valgresultatet i sommer. Selv om partiet fikk flere stemmer enn noen gang før og flere representanter i nasjonalforsamlingen, uteble den «marineblå revolusjonen» som Marine Le Pens tilhengere hadde håpet på. Noen måtte gå, og det ble Florian Philippot, partiets unge sjefstrateg.

Philippot har vært en av de viktigste pådriverne for Le Pens «avdjevlings»-strategi: Ved å få Nasjonal Front til å fremstå som et mer moderat parti, vil makt bli mulig, lød analysen.

Nå er sterke krefter i partiet misfornøyde, og mener at en klarere, mer kompromissløs linje må til. Philippot tar med seg enkelte medlemmer over i tankesmien Les Patriotes, patriotene, der de skal pønske på muligheten for å stifte et alternativt parti som vender seg mer mot sentrum.

Allerede abonnent?
Fra
189 kroner
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning.
Du får alt stoffet som er i papiravisen,
eksklusive nettsaker, eAvis
og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse