Annonse
00:00 - 15. september 2017

Oligarkenes tid

– Historiens gang går ikke lenger fra vest mot øst, men fra øst mot vest, mener historieprofessor Timothy Snyder. Vi må forvente at Trump vil kopiere de metodene Putin har utviklet for å styre Russland, spår eksperten.

Fra øst til vest: Donald Trump beundrer tyranner. Putin aller mest, sier Timothy Snyder. – Jeg tror aldri Trumps ambisjoner har vært å være president. Jeg tror han ville foretrekke å være en oligark på høyt nivå, en slags mafiaskikkelse, som blir respektert av andre mafiaskikkelser. Foto: Getty Images
Annonse

«Jeg må tilstå at jeg er litt forvirret over oppgaven jeg har fått her. Det ser ut som dere forventer et foredrag, men jeg trodde jeg var invitert for å gjennomføre et utvekslingsprogram for presidenter.»

Historikeren Timothy Snyder, forfatter av boken Om tyranni og uttalt kritiker av Donald Trump, møtes av humring fra en sal fullsatt av islendinger.

Vi er på Historisk fakultet ved Universitet i Reykjavik, og Snyder er nettopp blitt introdusert av historikerkollega Gudni Th. Johannesson – som også er Islands president. Et emne han kan litt om: Johannesson har blant annet forsket på Islands presidentembete, og ble så populær som ekspertkommentator på islandsk tv at han rett og slett ble oppfordret til å stille selv, et valg han i fjor vant med overveldende majoritet.

Annonse