00:00 - 08. september 2017

Når varmest blir varmere

Global oppvarming vil gjøre orkaner som Irma sterkere og mer ødeleggende.

Fort Lauderdale 10. september: En forlatt bil står igjen i bølgene etter at orkanen Irma traff Florida. Foto: Chip Somodevilla/Getty Images

Afrika er et varmt sted. Klimaet der folk bor, er ofte helt på grensen av hva liv og landbruk kan tåle. Om det kommer en hetebølge på toppen, er det derfor kort vei til ødelagte avlinger og fare for liv og helse. Dessverre har forskere også lenge forutsagt at Afrika vil være blant de tidigst rammede når klimaet blir varmere, med både flere og sterkere hetebølger og tørkeperioder. Men skjer det? Slår advarslene til?

Ja, viser fersk forskning, publisert i tidsskriftet Natural Hazards and Earth System Sciences. Den italienske klimaforskeren Guido Ceccherini og kolleger har gått grundig gjennom målinger og analyser av Afrikas vær de siste 35 årene, og funnet veldig tydelige mønstre. Hetebølgene blir flere og sterkere, og brer seg over mer av det afrikanske kontinentet enn de gjorde i 1980. De rammer dermed også stadig flere mennesker hvert år.

Annonse