Annonse
00:00 - 08. september 2017

Når demokratier dør

Er vi i stand til å merke at demokratiet undergraves, før det er for sent? En fersk 20-punkts håndbok i tyrannimotstand er nyttig å ha på vei inn i tåkeheimen.  

«Illiberalt demokrati»: Statsminister Viktor Orban har tatt Ungarn i en autoritær retning. ⇥Foto: Akos Stiller / Bloomberg / Getty Images
Annonse

Da Ungarns statsminister Viktor Orban holdt sin årlige tale ved sommeruniversitetet i Transylvania for noen uker siden, var han ikke beskjeden på sitt eget lands vegne. «Vi er Europas fremtid», sa han, og viste til det kommende valget til våren. Beskjeden var klar: Enten vinner Orban, eller så vinner fiendene.

Det er mange av dem, i Orbans hode: Europeiske byråkrater er blant de fremste. Så har vi muslimene, som bidrar til det Orban kaller en «avkristning» av Europa. Den ungarsk-amerikanske jødiske filantropen og forretningsmannen George Soros nevnes alltid i Orbans taler – han hersker over et «imperium» og har en firepunktsplan for å oversvømme Europa med innvandrere, ifølge en konspirasjonsteori Orban deler med ivrige meningsfeller på begge sider av Atlanterhavet. Så kommer den ungarske opposisjonen, selvsagt, for i Viktor Orbans drøm om et «illiberalt demokrati» er det upatriotisk for en ungarer å være mot den sittende regjeringen.

Men det ungarske valget handler altså ikke bare om Ungarn: «Det er Europa som står på spill», forklarte statsministeren. Han ser enkelte lyspunkter og støttespillere utenfor sitt eget lands grenser: Vladimir Putin og Recep Tayyip Erdogan har forstått hvor viktig det er å være sterke ledere. Den polske regjeringens utskifting av dommerstanden er et annet eksempel på at det nytter, slik Orban ser det: Det liberale demokratiet kan byttes ut med noe annet. Noe sterkere.

Allerede abonnent?
Fra
189 kroner
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning.
Du får alt stoffet som er i papiravisen,
eksklusive nettsaker, eAvis
og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse