00:00 - 22. september 2017

Myanmar: Mer enn muslimhat

Et helt folk kan bli fordrevet fra Myanmar. Bak ligger anti-muslimske holdninger, men også kamp om knappe ressurser.

Fordrevet: Tusenvis av rohingyaer har reist med båt over grensen fra Myanmar til Bangladesh. Myanmars regjering hevder de kun drar tilbake dit de kom fra – at gruppen har oppholdt seg ulovlig i landet. FN kaller det derimot etnisk rensing. Foto: Adam Dean / The New York Times / ntb scanpix

«Kampen handler ikke bare om min skjebne eller min families skjebne. Det handler om rohingyaenes eksistens.»

Alt tyder på at den 25 år gamle rohingya-opprøreren Noor Alam har rett i det han sier til The New York Times. Angrepene han og opprørerne i Arsa, Arakan Rohingya Salvation Army, rettet mot politistasjoner i delstaten Rakhine i Myanmar 25. august etterlot rundt tolv drepte offiserer. Motangrepet fra myndighetene har fordrevet minst 400 000 rohingyaer fra landet.

Hvor mange som er drept, er umulig å få sikre tall på. FNs høykommisær for menneskerettigheter har kalt det etnisk rensing – en systematisk utdrivelse av en folkegruppe fra et område.

Annonse